Resim 15 - Erkek çekirdek dönmeye başladığında, kendi etrafında dönmesi engellenen kapak, ileri doğru hareket edecektir.
Resim 16 - Kapak ileri doğru harekete başlamıştır.
Resim 17 - Kapak kalıp dışına itilmiştir.
Ürün etrafında pim delikleri istenmiyorsa izlenecek yolardan bir tanesi de, kapağın dış yüzeylerini tırtıllı şekilde işlemektir. Tırtıllı yüzey, kapağın kalıp içerisinde dönmesini önler. Tırtılların bir diğer faydası, kapağın açılırken parmakların kaymasını önlemesidir.
Kalıp açılmadan, erkek çekirdek dönerek ürünün içerisinden çıkar ve geriye doğru gider. Erkek çekirdek, tamamen geriye çekildikten sonra, kalıp açılır ve ürün kalıp dışına atılır. Çok daha karışık olan bu sistemin dezavantajlarından birisi, ürünün sabit tarafta kalma riskidir. Bunun için sabit tarafa ürünü düşürmek amacıyla, havalı ya da mekanik itici sistemler konulmalıdır.
Erkek çekirdek üzerine açılacak dişlerin adım sayıları ile, ürün üzerinde bulunan dişlerin adımları eşit olmalıdır. Aksi taktirde ürün deforme olmadan kalıptan çıkarılamaz.
Resim 18 -Yan yüzeyleri tırtıllı yapılmış bir kapak
Resim 19 - Erkek çekirdek üzerine de dişler açılmıştır. Bu sayede kendi ekseninde dönerken, geriye doğru hareket edebilir.
Resim 20 - Erkek çekirdek bir miktar dönerek geriye çıkmış.
Resim 21 -Erkek çekirdek tamamen geriye çekilmiş.Kalıp ayrılmış.Ürün sabit tarafta kalmıştır.
|