Ana sayfa
         
     
Rapor - Makale > Ürün Geliştirme > TÜMOSAN 80 serisi traktörün tasarım hikayesi:

Mühendislik Tasarım Çalışmaları:



Parçaların kendi içindeki montaj detayı çalışılırken, montaj sırası ve kolaylığı her zaman için göz önünde tutuldu.


Cadem'in konusunda uzman mühendisleri, ZuluDesign tarafından gönderilen yüzey datalarını kullanarak, malzeme cinsi ve üretim yöntemleri de  göz önünde tutarak parçalara kalınlık verme, gerekli kalıp açılarını verme, kenar kesimlerini yapma, iç kısımlarına konacak parçaların tasarlanması işlemlerini gerçekleştiriyorlar.


Komponentlerin montaj detayları çalışılıyor.



Hareketli mekanizma tasarımları ve simülasyonları yapılıyor.




Yakıt deposu çalışması savurma döküm tekniğine uygun olarak yapıldı. Bu üretim tekniğinin verdiği esneklik sayesinde, depo hacmini yüksek tutabilmek amacıyla çok farklı geometrik yüzeyler kullanılarak mümkün olan tüm boş hacim değerlendirildi.

Taşıma gruplarının tasarımı sırasında da montaj kolaylığı ve güçlü yapı oluşturmanın yanında komponentlerin bağımsız olarak monte ve demonte işlemlerinin yapılabilmesi sağlandı.
 


Sac parçalardan oluşan farklı taşıma grupları tasarlandı.


Tüm sac parçalar "Sheetmetal" yöntemiyle çalışıldığı için açınım almak ve hızlı bir şekilde üretime geçmek avantajı kullanılıyor.



Döküm parça tasarımlarına örnekler...


 

Ergonomi Çalışmaları:

CATIA'nın ergonomi modülünün sağladığı geniş imkanlar dahilinde, henüz tasarım aşamasındayken gerek kullanıcının gerekse diğer yolcuların hareketlerini simüle ediyoruz. Tasarım çalışmalarımızda her ne kadar Sanayii ve Ticaret Bakanlığı'nın ilgili regülasyon şartlarına uyuyor olsak da, gerek bu şartların ilgilendirdiği gerekse ilgilendirmediği bölgelerde kullanıcın ergonomi açısından durumunu inceliyoruz. Bu çalışma için "standart manken" kullanabildiğimiz gibi boyu, kilosu ve diğer özellikleri bizim tarafımızdan tanımlanabilen mankenler de kullanabiliyoruz. Bir insanın hareket edebilen tüm uzuvlarını gerçeğiyle bire bir şekilde simüle edebiliyoruz.

Böylelikle kullanıcı araca rahat inip  binebiliyor mu, pedallara rahat basabiliyor mu, direksiyonu rahat kavrayabiliyor mu, sinyal kollarına rahat ulaşabiliyor mu, görüş açısı rahat mı gibi soruların cevabını henüz tasarım aşamasında alabiliyoruz. Böylelikle geleneksel yöntemlerde prototip araç üretildikten sonra ortaya çıkacak ve büyük oranda maliyet ve zaman kaybına neden olabilecek sorunların büyük kısmını henüz çalışmanın başında engellemiş oluyoruz.


Kullanıcıların araç içindeki konumları, araca inip binerken tutunulan ve basılan yerlerin incelenmesine örnek çalışmalar


Sürücünün görüş alanını inceliyoruz. Böylelikle çalışmanın başında henüz bilgisayar ortamında, sürücünün tekerlek izini veya diğer gerekli yerleri görmesini garanti altına alıyoruz.
 

Analiz Çalışmaları:

Analiz çalışmalarında yine CATIA'nın analiz modüllerini kullanabildiğimiz gibi parçanın geometrisine ve kullanım amacına uygun olarak daha farklı programlar da kullanıyoruz. Bu analiz çalışmalarında daha çok taşıyıcı gruplar ve emniyet parçaları üzerinde yoğunlaşıyoruz. Zaten belli parçalar fiziksel olarak yine resmi kurumlar tarafından teste tabii tutuluyorlar. Örnek olarak kabinlere Ankara'da değişik testler uygulanıyor. Burada kabin karkasına değişik açılardan yüklemeler yapılarak sürücünün yaşam alanına bir müdahale olup olmadığı inceleniyor ve sonuçlarına göre kabinler belge alıp seri olarak üretilebilir duruma gelebiliyorlar. Biz bu tip testleri sanal ortamda gerçekleştirilerek ortaya çıkan sonuçlara göre zayıf görünen yerlerde gerekli iyileştirmeleri yapıyoruz. Böylelikle başarısız testler sonucunda oluşabilecek olan zaman kaybı, maliyet artışı ve  prestij kaybının önüne geçiyoruz.


Sanal test sonucunda oluşan deformasyonun test öncesiyle karşılaştırılmasına bir örnek.


Farklı yüklemeler sonucunda ortaya çıkan farklı sonuçlar yine uzmanlarımız tarafından incelenerek önlem alınmasına gerek olup olmadığı belirleniyor.



Kritik parçaların farklı yüklemeler altında analiz çalışmalarına bir örnek:
Kabin taşıyıcı parçanın CATIA'da analizi

         
     
TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
© 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.