Ana sayfa
         
     
Reports > Mfg. Tech. > Towards Perfection In Manufacturing: Autofabrication Technologies:
Contents
  • Preface
  • Introduction
  • Summary
  • Autofabrication Tech.

  •   > Light Curing
            Scanning
            Masking
      > Powder Binding
            Fusing
            Bonding
      > Deposition
            Spraying
            Extruding
      > Lamination
            Bonding + Cutting
            Cutting + Bonding

     Vendor / Model Index
  • Applications

  •   > Egineering:
      -->
    Conceptual Modeling

      --> Rapid Prototyping
      --> Rapid Tooling
      > Direct Manufacturing
      > Architecture
      > Medical
      > Math and Physics
      > Jewelry
      > Art
  • Applications in Turkey
  • Future Prospects
  • Resources for more info
  • Referance Info.

  •       Machining
          Photopolymers
          Sintering
          Investment Casting
          Silicon Tooling
          Conversion Technologies
  • Update History

  • | Home | Previous Page | Next Page |

    Autofabrication Tech. > Lamination > Bonding + Cutting:

    Otoinşa Teknolojileri Otoinşa Teknolojileri Not: Şemadaki başlıkları tıklayarak, direkt açıklama sayfalarını görebilirsiniz.

    Yapıştır + Kes tekniğinde her tabaka, bir önce inşa edilmiş olan katmana yapıştırıldıktan sonra çeperleri lazer veya bıçakla kesilir. Parçanın inşasında kullanılmayan hammadde ise destek işlevi görür. Bu sayede özel bir destek yapısına ihtiyaç duyulmaz fakat inşa sırasında bu kısımların küçük parçalara bölünmesi gerekir. Aksi halde inşa sonrasında parçayı blok içinden çıkarmak mümkün olmaz. Bu tekniğin uygulamalarında inşa malzemesi olarak çoğunlukla kağıt kullanılır:

    • Helisys Inc./ Cubic Technologies Inc. (ABD), LOM, Laminated Object Manufacturing
    • Kira Corp. (Japonya), PLT (Paper Lamination Process), Bıçak ile her katmanın çevresini kaser.
    • KINERGY, (Singapur), Lazer ile her katmanın çevresini kaser
    • Solidimension (İsrail)
    ABD   Helisys Inc., (LOM) | www.cubictechnologies.com |
    1985 yılında Michael Feygin tarafından kurulan 1991 yılında ilk ticari cihazını üretmiştir. Helisys firmasının 2000 yılında kapanmasının ardından, önceden satılmış sistemlerin bakım ve desteği ile malzeme tedariki Cubic Technologies Inc. tarafından sağlanmaktadır. 

    Solda, Feygin'in aldığı ilk patente ait bir resim görülmektedir. 4,752,352 numaralı ve "Apparatus and method for forming an integral object from laminations" başlıklı bu patentle ilgili ilk başvuru Haziran 1986 tarihinde yapılmış, patentin alınması ise 21 Haziran 1988 tarihinde gerçekleşmiştir.
    Sağda: İlk patente oranla büyük farklılık gösteren ve daha basit bir yapıya kavuşan LOM, (Laminated Object Manufacturing) teknolojisinde, yeni bir katman kağıt gelip sıcak bir merdane ile bir önceki katmana yapıştırılır. Yapışma, kağıdın alt yüzeyinde bulunan polimer yapıştırıcının erimesi ile gerçekleşir.
    Daha sonra kağıt, bir CO2 lazer kullanılarak çeperlerinden kesilir.
    Destek olarak bırakılan kısımların inşa sonrasında kolay çıkarılabilmesi için ise kalan kısımlar küçük karelere bölünür. İmalatın hızlı olması için bazen çift kat kağıt yapıştırıldıktan sonra kesime geçilir.

    Helisys firmasının 2030H model sistemi.
    İnşa sonrası destek kısımlarının manuel olarak çıkarılması: Öncelikle bütün sistemi bir arada tutan çerçevenin çıkarıldığına dikkat ediniz.
    Bazı durumlarda iç kısımlarda kalan küplerin çıkarılması zor da olsa zevkli bir iş olsa gerek?

    Helisys Firmasının autofabrication cihazı ile inşa edilmiş ve küçük hacimli deneme üretimlerinde kullanılabilecek bir plastik enjeksiyon kalıbı. Sağda ise bu kalıp kullanılarak imal edilmiş plastik parçalar görülmekte.
    Helisys LOM teknolojisi ile kağıt ve yapıştırıcıdan imal edilmiş bir insan kemiği modeli. Seramik tozu yüklenmiş kağıt kullanılıp inşa sonrası fırında sinterlenirse direkt olarak insan vücüdunda kullanılacak protezler imal edilebilir. Hatta kemiğin iç malzeme yapısı istenildiği gibi kontrol edilerek mukavemet ve biyolojik uyumluluk açısından optimum bir sonuca ulaşılabilir.

    Helisys LOM teknolojisi ile inşa edilmiş modeller: Solda bir dişli kutusu gövdesi sağda ise bir LOM modeli ve bu kullanılarak hassas döküm yöntemi ile elde edilmiş metal bir parça görülmekte.

    Uygulama Sahaları > Matematik > Helisys

    Japonya   Kira Corp., (SAHP) | www.kiracorp.co.jp |

    CNC tezgah üretimi konusunda geniş bir ürün yelpazesine sahip olan Kira Corp., 1992 yılında autofabrication teknolojileri konusunda çalışmalara başlamış ve 1994 yılında ise ilk ticari cihazını üretmiştir.


    Kira SAHP (Shape Adhesive and Hot Press)'ın Helisys LOM teknolojisinden farkları şunlardır; 

    • Lazer yerine bir bıçak ile kağıdın çeperleri kesilir
    • Rulo halinde olan, bir yüzü yapıştırıcılı kağıt yerine, A3 ebadında düz kağıt kullanır
    • Yapıştırıcı özelliğine sahip bir toneri lazer yazıcı prensibi ile sadece gerekli yerlere tatbik eder, bu sayede destek malzemesinin ayrıştırılması daha kolay olur.
    • Yapıştırma için sıcak bir rulo yerine sıcak bir press ile yüzeye basılır.

    Sağda, 2006 yılında piyasaya çıkan ve Nisan 2006'da yayına başlayan yeni bir web sitesiyle (www.rapidmockup.com) tanıtımına başlanan KATANA modeli cihaz görülmektedir.

    Teknik Özellikler:

    Model No: PLT-20
    İnşa malzemesi: 0,1 veya 0,16m kalınlığında özel kağıt
    İnşa zarfı (Y eksen min.): 180×80×150 mm
    İnşa zarfı (Y eksen max.): 180×280×150 mm
    Çözünürlük: 0,025mm (X,Y), 0,10mm (Z) veya 0,16mm (Z)
    Hassasiyet: ±0,5mm (X,Y), ±%3 (Z)

    Solda ve altta, bu teknikle üretilmiş bazı modeller görülmektedir. Sağda: Kira/ SAHP teknolojisi ile inşa edilmiş kalıp, sert bir ahşap mukavemetine sahiptir ve kısa ömürlü plastik enjeksiyon kalıbı olarak kullanılabilir.

    Yukarıda: Bazıları sonradan boyanmış dinazor ve yunus modelleri.
    Singapur   KINERGY, | www.kinergy.com.sg |

    1994 yılında kurulan Kinergy, Mart 1995 yılında ilk ticari ürününü piyasaya sürmüştür. Bu firma 2001 yılı itibarı ile autofabrication cihazları üretimini durdurmuş ve diğer sahalarda faaliyet göstermeye devam etmiştir.

    Kinergy'nin ZIPPY ve SW serisi autofabrication cihazları bulunmaktaydı. Helisys LOM teknolojisi ile ile çok benzerlik gösteren bu cihazlardan ZIPPY I modelinde 50W gücünde CO2 lazerinden yöneltilen ısı enerjisi ile her tabakanın çevresi kesilir. ZIPPY serisinde ZIPPY I, ZIPPY II ve ZIPPY III modelleri mevcuttur. Helisys ile olan patent çakışması sebebiyle Kinergy orta asya ve uzakdoğu pazarını hedeflemiştir. Fakat 1997 itibarı ile Avrupa'ya da birkaç ZIPPY satışı yapılmıştır. Kinergy'nin cihazları Çin, Tayvan, Almanya, Endonezya ve Singapur'da kullanılmaktadır:

    ZIPPY I
    ZIPPY II
    SW

    ZIPPY sistemlerindeki ısıtma sistemi ve kağıt türü Helisys'den farklıdır: Kağıt üzerinde yüksek sıcaklıkta eriyen bir yapıştırıcı kullanılmakdadır. Bu sayede inşa edilen ürün daha yüksek mukavemete sahip olur. ZIPPY II 1200 mm x 800 mm ebadında bir inşa alanına sahiptir. SW serisi cihazlar ise plastik tabakalarla inşa kabiliyetine sahitir. İnşa sırasında farklı renkte ve cinste plastik malzeme kullanılabilir.
    Aşağıda bu cihazlarla inşa edilmiş bazı parçalar görülmektedir. En sağdaki ise prototip kalıp amaçlı olarak inşa edilmiştir:


    Not:
    Kinergy, Singapur Ulusal Üniv. ile yaptığı bir işbirliği ile metal tozlarıyla lazer sinterleme
    (Toz Bağlama > Isıtarak) prensibine göre çalışan yeni bir cihaz üzerinde de çalışmaktadır. Yüksek ergime sıcaklıklarına sahip metal tozlarını eritme kabiliyetine sahip olacak bu cihaz yüksek güçlü lazer kaynağı kullanmaktadır ve inşa sonrasında ek bir sinterleme veya bakır emdirme işlemine gerek duymamaktadır.

    İsrail   Solidimension | www.solidimension.com |

    Bu firma 2000 yılında kurulmuştur. 2001 itibarı ile web sitelerinden SD100c ve SD300c modellerini duyuran firma 2002'de çalışmalarını bir süre durdurmuş gözükmekteydi. 2001 yılının ortasında ikinci modellerini piyasaya sürme planları gerçekleşmemiştir.

    Solidimension sistemlerini Japonya tabanlı Graphtec Corporation ile işbirliği yaparak geliştirmiştir. Graphtec Corporation daha çok reklamcılıkta kullanılan PVC kesici plotter sistemleri üretmektedir...

    Temmuz 2003 tarihinde web sitelerinde SD300 modelinin özelliklerine dair daha fazla bilgi bulunmaktadır: Bu sistemde rulo halinde yüklenen plastik malzeme özel bir kimyasal malzeme tatbikiyle yüzeye yapıştırılır ve ardından çevresi bıçakla kesilir. Yapışmaması gereken detsek malzemesi yüzeylerine ise yapıştırıcının etkisini durduran bir kimyasal "antiglue" püskürtülür.

    İnşa sonrasında destek yapısı sağdaki resimde görüldüğü gibi "portakal kabuğu gibi" soyulur. Bu resim Solidimension'a ait 6,602,377 B1 no'lu ABD patentinden alınmıştır. Resmi daha büyük görmek için üzerini klikleyiniz.

    Almanya'da Euromold 2003 Fuarı'nda ilk kez çalışır vaziyette bir SD 300 modeli sergilenmiştir.
    İnşa zarfı: 170 x 220 x 145 mm (XYZ)
    Katman kalınlığı: 0.165mm
    Malzeme: PVC (polyvinyl chloride, şeffaf)
    Hassasiyet: +/- 0.2 mm (XY)


    3D Systems, 9 Mayıs 2005 tarihinde Solidimension'a ait bu sistemleri InVisionT LD 3-D Printer markası altında pazarlamaya başladığını açıklamıştır;
    www.3dsystems.com/products/multijet/invisionLD/index.asp

    | Home | Previous Page | Next Page |
             
         
    TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
    ***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
    © 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
    Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.