Kompozit malzeme teknolojilerinden nasıl yararlandınız? Projede önemi nedir?
Kompozit malzemeler hafif ve ağırlıklarına göre yüksek mukavemet sağlamaları yönünden havacılıkta yoğun olarak kullanılmaktadırlar. Biz ilk kompozit tecrübemizi Bayraktar Mini İHA ile yaşadık. Aslında pratik metotlar kullanarak işi gerçekleştirdik. Örneğin vakum sistemi olarak buzdolabı kompresörü kullandık. Vakum torbası olarak bildiğimiz çöp torbaları, yine vakum fırını olarak da bildiğimiz mikrodalga fırın kullanarak bir fırın oluşturduk. Uçağın kısımlarına göre farklı kompozit malzemeler kullandık. Örneğin uçak gövde üzerine iniş yapacağı için gövde kısmı kevlar malzemeden yapıldı. Yine kanatlarda fazla yük olmayan yerlerde cam fiber, birleşme yerlerinde ise karbon fiber kullandık. Dolayısıyla aslında kompozit teknolojilerinde tesis açısından profesyonel bir alt yapımız yok. Bir takım pratik çözümlerle sonuca ulaştık.
Geleceğe yönelik planlarınız nedir? Öngörüleriniz?...
İnsansız hava araçları konusunda ülkemizin ihtiyaçlarının milli olarak karşılanması amacıyla yola çıktık, ama bunun ötesinde geliştirdiğimiz teknolojilerin dünya düzeyinde ilklere yerleştirmek en önemli hedefimiz. Halen mini ve taktik sınıfı İHA sistemleri üzerinde çalışmalarımızı devam ediyor, ama mevcut sistemlerimiz çok farklı araçları da otonom hale getirebilme kabiliyetinde, örneğin kara araçları, deniz üstü ve altı araçlar, farklı hava aracı platformları gibi.
Benzer konularda ve ürün geliştirme konusunda çalışan gençlere önerileriniz nelerdir?
Okul yıllarında sahip oldukları vakitleri, staj dönemlerini verimli bir şekilde değerlendirip ilgi alanları hakkında pratik tecrübelerle bilgi donanımlarını geliştirmelerini ve somut projelere yönlenmelerini tavsiye ederim. Mühendislik yurtdışından alınan hazır bir ürünün teknik açıklamasını yapmaktan öte bir konu, gerçek mühendislik alanları ile ilgili olarak kabiliyetlerimizi artırmamız çok önemli.
Daha fazla bilgi için:
|