Ana sayfa
         
     
Rapor - Makale > İmalat Teknolojileri > İmalatta Mükemmele Doğru; Otoinşa Teknolojileri:
İçindekiler:
  • Önsöz
  • Giriş
  • Özet
  • Otoinşa Teknolojileri

  •   > Işıkla Kür
            Tarayarak
            Maskeleyerek
      > Toz Bağlama
            Isıtarak
            Yapıştırıcıyla
      > Harç Yığma
            Püskürterek
            Sıvayarak
      > Tabaka Yığma
            Yapıştır + Kes
            Kes + Yapıştır

     Firma-Marka İndeksi
  • Uygulama Sahaları

  •   > Mühendislik:
      -->
    Kavramsal Modelleme

      --> Hızlı Prototip İmalatı
      --> Hızlı Kalıp imalatı
      > Direkt İmalat
      > Mimarlık
      > Medikal
      > Matematik, Fizik, Kimya
      > Kuyumculuk
      > Sanat
  • Türkiye'deki Uygulamalar
  • Geleceğe Dair Tahminler
  • Kaynaklar
  • Ek Bilgiler

  •       Talaşlı İmalat Teknolojisi
          Fotopolimerler
          Sinterleme Teknolojisi
          Hassas Döküm Teknolojisi
          Silikon Kalıplama Teknolojisi
          Model Dönüşüm Tek.'leri
  • Rapor güncelleme tarihçesi
  • | Ana Sayfa | Önceki Sayfa | Sonraki Sayfa |

    Geleceğe Dair Tahminler:

    Yakın gelecekte her teknolojide olduğu gibi otoinşa teknolojisinde de cihaz fiyatlarının düşmesi ve kullanım kolaylığı ile inşa kalitesinin artması beklenir. Otoinşa sistemlerine yatırım yapamayan küçük tasarım firmaları ise bilgisayarları ile hazırladıkları verilerini internet üzerinden servis firmalarına göndererek uzaktan imalat gerçekleştirilecektir. Bu servis bürosu sistemi zaten şu anda başta ABD olmak üzere birçok ülkede başarıyla uygulanmakta ve hızla yaygınlaşmaktadır.

    Metal hammadde kullanan cihazların sayısı ve üretim hassasiyeti artacak, bu ise en çok içinde soğutma kanalları açılmış metal kalıpların imalatında kullanılacaktır.

    Tıbbi alanda ise direkt olarak seramik malzemeden hastaya özel protez imal edilebilecektir. Mesela dişçiler bilgisayarlı tomografi verisine bağlı olarak hastaya uygun protezi en az el emeği ile rahatlıkla üretebileceklerdir.

    Renkli çıktı verebilen otoinşa cihazları sayesinde mesela yeni tasarlanan bir şampuan şişesi, üzerindeki etiket ile birlikte aynı anda inşa edilebilecektir.

    Aynı anda birkaç malzemeyi kullanarak (plastik, metal, seramik gibi) karmaşık malzeme özelliklerine sahip parça ile mekanik veya elektromekanik parça gruplarını (monte edilmiş haliyle) üreten cihazlar artacaktır. Bu konuda Almanya'daki MicroTEC firmasının inşa ettiği, bir enjektör iğnesinin içine girebilecek kadar küçük motor ve mekanizmalar güzel bir örnektir. Bu örnekte, katmanlar inşa edilirken gerekli yerlere manyetik partiküller konulmaktadır. Buna ek olarak son yıllarda mikron seviyede parça inşa eden otoinşa teknolojileri konusunda EPFL/MicroSTL, Microfabrica ve Osaka Üniv. örneklerinde olduğu gibi gittikçe artan miktarda araştırma ve uygulama yapılmaktadır. Yakın bir zamanda mikro otoinşa teknolojilerinin özellikle biyoteknoloji ve medikal uygulamarında artış olması beklenmektedir.

    İnşa sırasındaki katman kalınlığı eğer atom veya molekül sayıları ile ölçülebilecek kadar inceltilebilirse, elektronik aksamlar da beraber imal edilebilir. Mesela bir kasetçalar tüm elektrik, elektronik ve mekanik aksamıyla birlikte tek seferde bir cihazın içinden çıkabilir. Bu durumda artık insanların asıl problemi imalat zorluğu değil, mükemmel ürün tasarımı yapabilme olacaktır.

    Nano teknolojideki gelişmeler sayesinde inşa işinde kullanılan çok küçük robotlar geliştirilebilir. Bu robotlar, arıların bal peteği yapmasına benzer bir şekilde aynı anda binlerce değişik yönden parçayı inşa edebilirler. Hatta robot yapan robotlar da üretilebilirse maliyetler çok aşağılara iner...
    Bu konuda kısa vadede bir takım makine parçalarının atomlar kullanılarak inşa edilmesi yönünde ciddi ve ümit verici gelişmeler olmaktadır.


    Kaynak: http://nanoengineer-1.com/....

    Yukarıda, inşa tuğlası olarak atomların kullanıldığı bir dişli mekanizmasının temsili resmi gözükmektedir. Bu konuda daha fazla ve ayrıntılı bilgi Institute for Molecular Manufacturing (Moleküler imalat Enstitüsü) adresinden bulunabilir.

    Daha ileri bir gelecekte ise bu teknoloji ile insanlar evlerinde dahi birçok karmaşık imalat işini halledebilecek seviyeye gelebileceklerdir. Eskiden iki boyutlu çıktı almanın tek yolu el ile yazmaktı. Şimdi ise ink-jet veya lazer yazıcılar sayesinde bu işin ne kadar kolaylaştığı aşikardır. Bu örneği üç boyuta taşıdığımızda ise, günümüzde evlere dahi girmiş iki boyutlu yazıcılara denk üç boyutlu yazıcılar ileride neden olmasın?

    Not: Kişilerin düşük bir yatırımla evlerinde otoinşa cihazı imal edebilmeleri için oluşturulan bir organizasyon bu yönde atılmış adımlardan biridir;
    www.fabathome.org > Fab@Home is a project dedicated to making and using fabbers - machines that can make almost anything, right on your desktop.
    (Bu not, 09-01-2008'de eklenmiştir)

    Örnek animasyon; NanoFactory:

    Aşağıda, Haziran 2006 tarihinde hazırlanmış temsili bir NanoFactory videosundan sahneler görünmektedir. Bu senaryoda, kolay bulunabilen temel hammaddeler, molekül bazında manipüle edilerek mekanik ve elektronik aksamıyla çalışan, çok gelişmiş özelliklere sahip bir el bilgisayarı üretiliyor;
    Masaüstü NanoFactory
    Molekül manipülasyonu
    Son ürün: El bilgisayarı


    Kaynak: www.nanorex.com > Productive Nanosystems (From molecules to superproduct)

    Otoinşa cihazları, bir başka değişle 3 boyutlu yazıcıların ilk örnekleri ucuzlayıp evlere girdiğinde, evin çocuğu internetten çektiği üç boyutlu bir oyuncak verisini kullanarak kendi oyuncağını inşa edebilecek.. veya evde kullandığınız cihazın bir parçası bozuldu ise parçayı fabrikadan getirtmek yerine sadece gerekli geometri ve malzeme bilgisini satın almanız yeterli olabilecektir...

    Bu ise topluma yeni bir yaşayış tarzı getirecek, artık malın transferinden çok bilginin transferi önem kazanacaktır. Bilgi çağı dedikleri de bu olsa gerek?..

    | Ana Sayfa | Önceki Sayfa | Sonraki Sayfa |
             
         
    TurkCADCAM.net > Türkiye'nin yeni ürün tasarım, geliştirme, CAD/CAM/CAE, CNC, kalıp ve imalat teknolojileri portalı
    ***** Sektörün profesyonel bilgi ve işbirliği platformu *****
    © 2002-2017  Sinerji Yayıncılık, Tanıtım ve Danışmanlık Hizmetleri
    Bu portaldaki içerik, ancak kaynak belirtilmesi ve izin alınması şartıyla yayınlanabilir.